Boessenkool

Plasmalassen

Bij Machinefabriek Boessenkool ben u aan het juiste adres voor diverse verspanende werkzaamheden. Van klein tot groot formaat. Bij Machinefabriek Boessenkool in Almelo hebben we over een uitgebreid machinepark waar we werken met innovatieve machines van de beste kwaliteit. Dit in combinatie met onze ervaren vakmensen, zorgt ervoor dat wij geen uitdaging uit de weg gaan en ook diverse lasbewerkingen voor u kunnen verrichten. Denk aan MIG lassen, cobot lassen, BMBE lassen, maar ook aan plasmalassen.

Wat is plasmalassen?

Plasmalassen is een bijzondere vorm van TIG-lassen, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van plasma. Het plasma wordt gevormd doordat er een hoge elektrische spanning tussen een wolfraameletrode en het werkstuk gecreëerd wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee aparte gasstromen, namelijk het plasmagas en inert beschermgas. Het plasmagas stroomt rond de wolfraamelektrode richting het werkstuk. Door het potentiaalverschil wordt het gas elektrisch geleidend en ontstaat er een plasmaboog tussen de elektrode en het werkstuk. Het beschermgas zorgt ervoor dat het smeltbad tijdens het lassen wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Verschil tussen plasmalassen en TIG-lassen

Het verschil tussen plasmalassen en TIG-lassen is dat bij plasmalassen de wolfraamelektrode dieper in de lastoorts verborgen blijft. Bij het gewone TIG-lassen steekt de elektrode enkel millimeters uit de lastoorts. De vorm van het mondstuk dat bij plasmalassen gebruikt wordt, is anders dan bij TIG-lassen. Door deze vorm wordt het plasma met hoge snelheid uit de lastoorts uitgeblazen, waardoor de plasmabundel goed ingesnoerd kan worden. Dit insnoeren van de plasmabundel zorgt ervoor dat er veel hogere temperaturen bereikt worden dan met TIG-lassen het geval is. Bij plasmalassen kunnen temperaturen tot wel 24.000 graden bereikt worden. Om het plasma wordt een apart beschermgas geblazen tijdens het lassen, dat onder andere bijdraagt aan  het smal houden van de plasmabundel en de bescherming van het werkstuk tegen invloeden, zoals zuurstof. Bij TIG-lassen volstaat de koeling van het mondstuk door het beschermgas. Echter, bij plasmalassen wordt het mondstuk van de lastoorts vanwege de hoge temperaturen ook met water gekoeld.

Verschillende varianten plasmalassen

Ook plasmalassen kan op meerdere manieren worden uitgevoerd. Dit heeft te maken met onder andere het materiaal, maar ook de dikte van het materiaal of grootte van het werkstuk. Ook de eisen met betrekking tot bijvoorbeeld de nauwkeurigheid van het lasproces en de las zijn van invloed op het type plasmalas. We benoemen drie verschillende types van plasmalassen.

  • Microplasmalassen – tot 15 A
    Deze manier van plasmalassen wordt gebruikt voor het lassen van zeer dunne plaat met behulpf van zeer dunne draden (vanaf 0,1 mm).
  • Melt-in plasmalassen – 15 tot 200 A
    Deze manier van plasmalassen is gelijkwaardig aan het normale TIG-lassen. Echter, er is een stabielere boog en daarbij een diepere inbranding.
  • Keyhole plasmalassen – boven 100 A
    Deze manier van plasmalassen zorgt voor een grote en diepe inbranding. Daarnaast kan met deze lasmethode een hoge lassnelheid bereikt worden.

Ook is er nog de variant micro plasma lassen. Bij micro plasma lassen wordt met een relatief geringe stroomsterkte een stabiele lasboog gevormd. Deze lasmethode wordt ingezet voor het lassen van dunne tot zeer dunne metalen.

Plasmalassen toepassen

Met behulp van plasmalassen kunnen lasverbindingen worden gerealiseerd die aan zeer hoge kwaliteitseisen voldoen. Doordat het lasproces van plasmalassen ook met pulserende gelijkstroom uitgevoerd kan worden, is het mogelijk in positie te lassen. Hierdoor kan het TIG-lassen vervangen. Echter, de toepassing van plasmalassen is nog redelijk beperkt, ook al wordt dit steeds meer door de verdergaande automatisering en de voordelen van deze lasmethode. Alle metalen die met TIG-lassen gelast kunnen worden, kunnen ook middels plasmalassen verbonden worden. Denk aan plasma lassen rvs, ongelegeerd staal, koper, messing en nikkel. De lasverbindingen zijn bij plasmalassen meestal stomp, ook al zijn hoeklassen wel mogelijk. Het plasmalasproces wordt meestal horizontaal uitgevoerd.

Plasmalassen bij Machinefabriek Boessenkool

Ook voor plasmalassen bent u bij Machinefabriek Boessenkool op het juiste adres. Wij beschikken over de juiste machines en certificeringen. Onze ervaren vakkundige lassers gaan graag voor u aan de slag om uw werkstuk van de beste las te voorzien middels plasmalassen. En ook wanneer plasmalassen niet de juiste lasmethode is, kijken we graag met u mee om u te adviseren over de beste lastechniek voor een optimaal resultaat.

Vraag stellen?

Maak een afspraak met één
van onze vakspecialisten

In ons meer dan 120-jarig bestaan hebben we altijd in co-creatie de beste oplossingen bij ieder vraagstuk gevonden.

maak een afspraak

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 2 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.