De dynamiek van markt en techniek

waarin machinefabriek Boessenkool actief is, staat aan de basis bij de inrichting van de Boessenkool-organisatie.Voor praktisch alle functies zijn meerdere mensen inzetbaar als waarborg voor de continuiteit.

Machinefabriek Boessenkool B.V. sinds 1902 van garagebedrijf in ruim 100 jaar uitgegroeid tot volwaardig toeleverancier en apparatenbouwer.

.
In 1902 opgericht als garagebedrijf dat T-Ford automobielen verkoopt, is Machinefabriek Boessenkool de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een volwaardige toeleverancier van onderdelen en apparaten, tot aan complete machines en producten. Sinds 2011 behoort Machinefabriek Boessenkool tot de Osse Equipment Manufacturing Group (OEM-Group), tesamen met bv. Thomassen Machining, DeSpray Environmental, S4 Manufacturing, Drone4Emeregncy en anderen.

Met ca. 50 medewerkers, die zowel in constructie, verspaning alsook machinebouw actief zijn. Deze werkzaamheden voeren wij voor div. internationale toonaangevende klanten uit.

Door goede communicatie en de mentaliteit van samenwerkers (proces-meedenkend en probleemoplossend) in onze platte organisatie blijken we uitstekend te kunnen voorzien in de werkelijke behoeften bij onze klanten. Om dit te bewerkstelligen behoort intern en externe bijscholing tot de normale dagelijks gang van zaken.

De verschillende afdelingen worden gecoördineerd door de volgende personen:

 • Productie Constructie: Bertus Schutmaat
 • Productie Verspaning Frezen: Gert ten Brink
 • Productie Verspaning Draaien: Arnold Meier
 • Klantencontact: Eelco M. Osse
 • Projects: Jasper Brugman
 • Ontwikkeling & Consultancy: Eelco M. Osse
 • Boekhouding: Hans Exterkate
 • Personeel en Organisatie: Ellen van der Steege

Machinefabriek Boessenkool heeft zich als missie gesteld om haar klanten te voorzien van oplossingen van formaat door voortdurend in topvorm te zijn. Dit doet zij met een praktijkaanpak waarin 3 elementaire zaken een hoofdrol spelen: vakmanschap, eenvoudigweg goede oplossingen aandragen en de samenwerkingsmentaliteit van de pure co-maker.

Daarnaast willen we met onze nieuwe product ontwikkelingen een steentje bijdragen aan de circulaire economie, waarin we oplossingen bieden voor CO2 reductie, energieopslag, recycling en hernieuwbare bronnen.

Belangrijke waarden hierbij zijn:

 • Betrouwbaar zijn in technische kwaliteiten en samenwerking, onderling en met onze externe relaties. Afspraak is afspraak
 • ‘Nuchter’ en tegelijk inventief en innovatief. Een uitvindersmentaliteit. Steeds zoeken naar verbeteringen, het liefst met ‘simpele’ oplossingen (niet ingewikkeld maken als het makkelijk kan)
 • Plezier hebben in de werkzaamheden en respect hebben voor elkaar.

Ook voor machinefabriek Boessenkool in Almelo veranderen de markten voortdurend.

De wereld veranderd. Hierin worden producten ontwikkeld voor de circulaire economie, waarin hernieuwbare bronnen, CO2 reductie en recycling centraal staan.

Daarnaast zijn er ontwikkelingen gaande, waarin klanten meer en meer zoeken naar een totaal product leverancier, One-Stop-Shop; materiaal inkoop, fabricage, mechanische bewerking, samenstellen/monteren, nabehandelen en het logistieke traject rond het uitleveren van één leverancier. Al dan niet ook met keur, certificaten en alle andere benodigde documenten. Dit laatste vraagt om verregaande samenwerking en samenwerkingsverbanden.

Doordat machinefabriek Boessenkool daar oog voor heeft gehad, kan zij voorzien in de actuele behoefte van professionele afnemers. In eerste instantie door professionaliteit en mentaliteit. Maar ook met behulp van een uitgebreid ERP/CRM software pakket (Ridder R8) kunnen we waar nodig ondersteuning bieden (trace-ability, documentbeheer).

Machinefabriek Boessenkool zet zich daarnaast in voor samenwerking met collega’s en klanten om samen innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, al dan niet in Joint-Venture of Partnersship verband.

In topvorm voor techniek van formaat

Het kan een speciaalmachine zijn, waaraan bijzondere eisen en wensen worden gesteld. Maar ook een werk van buitengewoon groot formaat en extreem precies.

Machinefabriek Boessenkool ontwerpt en produceert onderdelen voor machinebouw, complete machines en apparaten en verzorgt machinereparatie, renovatie of opwaardering van bestaande machines. De kracht zit hem in het leveren van bijzondere prestaties in toptechniek van formaat.

Machinefabriek Boessenkool is in het bijzonder gespecialiseerd in:

Werkstukken van GROOT formaat

Extreem nauwkeurig in maatvoering (tot op een honderdste van een mm)

Produceert meestal in kleinere oplagen

De kwaliteitsborging van Boessenkool!

Certificaten en diverse periodieke keuringen waarborgen steeds weer de beste kwaliteit van de bewerkingen uitgevoerd door machinefabriek Boessenkool. Voor diverse keuringsinstanties, waaronder Lloyds, BV, ABS, DNV, RINA, TUV en anderen is machinefabriek Boessenkool bevoegd om materiaal te mogen overstempelen. (stempelbevoegd)