Boessenkool

Kottermachine voor het optimaal kotteren

Heeft u een project waarbij een werkstuk bewerkt moet worden, maar heeft u zelf niet de middelen hiervoor? Dan kunnen wij bij Machinefabriek Boessenkool u waarschijnlijk verder helpen. In ons uitgebreide machinepark met up-to-date machines, kunnen we vele verschillende verspanende bewerkingen voor u verrichten. Zo hebben wij ook kottermachines die uw werkstuk optimaal kunnen kotteren.

Wat is kotteren?

Kotteren is een verspanende bewerking die voornamelijk gebruikt wordt voor de reparatie van gaten in metaalproducten. Bij deze bewerkingstechniek staat het werkstuk stil en draait het gereedschap. Als een rond gat beschadigd, versleten of vervormd is, kan dit gat door middel van de kottertechniek weer in de juiste ronde vorm gebracht worden. Het kottergereedschap is een beitel die zeer snel ronddraait in het stilstaande werkstuk. Bij de kottertechniek staat de beitel naar buiten gericht, terwijl de beitel bij bijvoorbeeld CNC draaien juist naar binnen gericht is.

Kottermachine

Kotteren kan met de hand gedaan worden, maar deze bewerking wordt voornamelijk gedaan met een kottermachine of kotterbank. Deze machines kunnen CNC aangestuurd worden, wat wil zeggen dat de verspanende bewerking met de computer aangestuurd wordt. Deze techniek wordt dan CNC kotteren genoemd. De afkorting CNC staat voor ‘Computer Numerical Control’ en wordt gebruikt voor computergestuurde machines. Door deze manier van kotteren, zijn er steeds meer mogelijkheden van deze verspanende bewerking.

Verschillende mogelijkheden kottermachines

Om het gat van de oneffenheden te ontdoen, is kotteren een goede oplossing. Bij CNC kotteren zorgt het gereedschap ervoor dat er spanen van het metaal verwijderd worden en hierdoor het gat in het werkstuk de gewenste vorm krijgt. Met de juiste kottermachine heb je meerdere mogelijkheden, zoals langskotteren of vlakkotteren.

Bij langskotteren draait het gereedschap continu in dezelfde cirkelbeweging. Het gereedschap draait op deze manier het gat steeds dieper uit. De diameter blijft tijdens het draaien gelijk en alleen de beitel gaat langzaam verder naar beneden. Langskotteren zorgt voor een gelijke cirkel met dezelfde diameter in het werkstuk.

Bij vlakkotteren draait de beitel tijdens het draaien een steeds groter wordende cirkel in het werkstuk. Het gereedschap drukt hierbij vanuit het centrum van het gat verder naar buiten. Op deze manier wordt de diameter van het gat tijdens het vlakkotteren vergroot. De beitel gaat niet dieper, maar maakt een roterende beweging op dezelfde hoogte.

Kottermachines bij Machinefabriek Boessenkool

Bij Machinefabriek Boessenkool kotteren we CNC gestuurd (met een computer) en met diverse kwalitatief hoogwaardige kotterbanken en kottermachines. Bent u op zoek naar een mobiele kottermachine, vraag ons naar de mogelijkheden.

Onze vakmensen hebben de benodigde kennis en ervaring en werken zeer nauwkeurig aan kleine én grote projecten. Naast dat we kunnen kotteren, hebben we ook de juiste machines voor verspanende bewerkingen zoals CNC draaien, boren, frezen, slijpen of lassen. De vakmensen bij Machinefabriek Boessenkool kunnen u met alle kennis en ervaring zonder problemen bij alle processen verder helpen.

Vraag stellen?

Maak een afspraak met één
van onze vakspecialisten

In ons meer dan 120-jarig bestaan hebben we altijd in co-creatie de beste oplossingen bij ieder vraagstuk gevonden.

maak een afspraak

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 2 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.