De Osse Group blijft investeren: nieuwe COBOT op de lasafdeling

18-02-2020

Onlangs heeft de Osse Group met een gevoel van trots en vol positieve verwachtingen een nieuwe COBOT aangeschaft, die meteen volop in gebruik is genomen op de lasafdeling van Machinefabriek Boessenkool. Met de aanschaf van dit unieke, innovatieve systeem heeft de Osse Group opnieuw haar visie en daadkracht getoond. Geheel overeenkomstig haar missie om voortdurend te blijven investeren in kennis, kunde, bedrijfsprocessen en innovaties. “Want,” aldus lascoördinator Bob Osse, “met de COBOT is weer een belangrijke stap gezet om leidend te kunnen blijven in een veeleisende markt. Deze COBOT geeft ons een flinke boost om onze producten verder te kunnen perfectioneren.”

 

Meteen enthousiast

Osse is lovend over de COBOT: “Ik was namens de Osse Group op zoek naar een nieuwe lasrobot om op het gebied van technologische kwaliteit weer een stap voorwaarts te kunnen maken. Toen ik op een beurs deze COBOT van het Zwolse bedrijf WeCobot tegenkwam, was ik meteen enthousiast vanwege de mogelijkheden, het innovatieve karakter, de kwaliteit en de vele toepassingsmogelijkheden. De keuze voor deze COBOT was dan ook logisch en de eerste resultaten zijn zo goed dat we er alle vertrouwen in hebben dat hij de verwachtingen zal waarmaken.”

 

Professioneel samenspel

De naam COBOT is een afgeleide van Coöperatieve Robot. Osse: “Dat houdt in dat deze robot kan functioneren in het bijzijn van en in samenwerking met onze vakkundige en ervaren lassers. Daarmee onderscheidt hij zich van traditionele robots. Je moet het zien als een professioneel samenspel, waarbij de lassers via een laptop, die is uitgerust met speciale software, de juiste instructies invoeren. Dat vereist veel kennis van lassen, want zonder exacte instellingen doet de COBOT niet wat er van hem verwacht wordt.”

 

Extreme precisie

De nieuwe COBOT, die gemaakt is door het Zwolse bedrijf WeCobot, heeft veel toepassingsmogelijkheden. Osse: “We hebben hem meteen ingezet voor onze grootste opdracht ooit, namelijk de Ultra Hoog Vacuüm-buizen voor de LHC, de deeltjesversneller van onderzoeksinstituut CERN in Genève. Extreme precisie is daarvoor een absolute vereiste en de COBOT voldoet daaraan. De lassen zijn altijd perfect als de COBOT goed is ingesteld. Daarnaast kan hij worden ingezet voor veel andere producten.” Voorbeelden daarvan zijn de DeSpray-installaties en de vliegwielen voor peakshaving-diensten die respectievelijk gemaakt worden onder de vlag van de dochterbedrijven DeSpray Environmental en S4 Manufacturing. 

 

Duidelijke voordelen

De COBOT heeft een aantal duidelijke voordelen. Osse: “Deze COBOT is allereerst flexibel inzetbaar voor de productie van zowel kleine als grote series. Daarnaast is hij, zoals ik al aangaf, extreem precies; is hij eenmaal bezig, dan maakt hij almaar repeterend exact dezelfde lassen. Dat geldt eveneens voor de rechtopstaande pendellassen en met evenveel precisie maakt de COBOT multilayer lassen. Ook belangrijk zijn de voordelen voor de lassers zelf, omdat de COBOT licht en compact is en dus gemakkelijk verplaatsbaar. En je kunt hem overal neerzetten waardoor de lassers belastende lichaamshoudingen bespaard blijven.” 

 

Weloverwogen investering

Wanneer je de COBOT omschrijft als een coöperatieve lasrobot, dan doe je hem eigenlijk tekort. Osse: “De COBOT heeft veel meer toepassingsmogelijkheden dan alleen lassen. Denk bijvoorbeeld aan schuren en polijsten, schroeven, lijmen, enzovoorts. Al met al is de aanschaf van deze COBOT een goede, noodzakelijke en weloverwogen investering met veel technologisch hoogstaande mogelijkheden. Hij zal de Osse Group naar mijn stellige overtuiging veel opleveren, in samenwerking met onze vakbekwame medewerkers. En daar zijn we heel blij mee. Mens en machine die samen topprestaties leveren, dat is toch prachtig!”