Boessenkool

CNC freesmachines voor veelzijdig en optimaal freeswerk

Bij Machinefabriek Boessenkool kunt u terecht voor verschillende verspanende technieken waaronder het frezen van uw werkstukken. Denk aan het frezen van metaal of aan het frezen van aluminium. Wij beschikken over een uitgebreid machinepark met verschillende hoogwaardige freesmachines waardoor wij groot freeswerk kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn onze vakmensen zeer ervaren en hebben zij de nodige kennis van frezen het bedienen van CNC freesmachines. Ongeacht wat de omvang van het project of van het werkstuk is, wij gaan graag voor u aan de slag met een van onze freesmachines voor het beste resultaat.

CNC freestechniek

CNC frezen is een verspanende techniek waarbij stukken materiaal van het werkstuk verwijderd wordt. Frezen gebeurt op een freesmachine, ook wel freesbank genoemd. De frees is het ronddraaiende gereedschap, dat materiaal verwijdert tijdens het ronddraaien. Terwijl het werkstuk op de freesmachine vastgeklemd wordt, doet de frees het werk. De frees beweegt in verschillende posities in diverse richtingen om zo uiteindelijk de gewenste vorm aan het werkstuk te geven. De bewerking van de freesmachine wordt tegenwoordig aangestuurd door een computer. Vandaar de benaming CNC, dat staat voor Computer Numerical Control.

Wat is een freesmachine?

Een freesmachine is een machine die met een snel roterend gereedschap, de frees genaamd, een vorm of profiel uit een stuk materiaal haalt. Een CNC freesmachine kan verschillende vormen maken, zoals sleuven, gaten, kamers of eilanden. Frezen kan worden toegepast op verschillende materialen, zoals metaal, aluminium, kunststof of hout. Bij een freesmachine metaal draait het gereedschap en niet zoals bij een draaibank het werkstuk. Er zijn verschillende groepen freesmachines en grofweg worden ze verdeeld in horizontale, verticale en universele freesmachines. Het verschil tussen horizontaal en verticaal zit in de richting van de spil-as waarin de frees wordt gespannen. Bij een universele freesmachine kan de spil-as in zowel horizontale als verticale richting geplaatst worden. Dit komt door de verdraaibare kop van de spil-as. Ook zijn er freesmachines waarbij de opspantafel de mogelijkheid heeft om te draaien of speciale vijfassige freesmachines, waarbij zowel de spil als de tafel kan draaien.

Hoe werkt een freesmachine?

Een freesmachine bestaat uit een spil-as en een opspangedeelte voor het werkstuk. Dit opspangedeelte wordt ook wel een bed genoemd. Met de spil-as wordt het gereedschap, de frees, aangedreven. Op het bed kan met behulp van T-sleuven het werkstuk rechtstreeks of met een machineklem opgespannen worden. Het bed kan eventueel verplaatst worden met spindels waarop een nonius gemonteerd is. Een nonius is een ronde schijf waarop een schaalverdeling te zien is. Terwijl er aan de spindel gedraaid wordt, kun je de afstand die verplaatst wordt uitrekenen door het aantal omwentelingen met de schaalverdeling te vermenigvuldigen, ook al worden tegenwoordig de maten meestal digitaal uitgelezen.

Bij de freesmachine zijn er drie richtingen belangrijk voor de verplaatsing van het bed, namelijk de X-as, de Y-as en de Z-as. Voor een staande freesmachine geldt dan het volgende:

 • X-as à de beweging van links naar rechts en terug
 • Y-as à de beweging van voor naar achteren en terug
 • Z-as à de beweging op en neer, van boven naar beneden en terug

Soorten freesmachines

Naast de verschillende groepen freesmachines, zoals de horizontale, verticale en universele freesmachine, zijn er ook diverse soorten freesmachines. Zo is er de conventionele freesmachine. Deze machines worden in zijn geheel met de hand bediend. Ook al is er wel een voeding aanwezig waarmee de assen automatisch aan en uit gezet kunnen worden, de afstand die afgelegd moet worden, wordt door iemand geregeld door de voedingsknop te bedienen. Deze conventionele freesbanken worden niet veel gebruikt, omdat er tegenwoordig CNC freesmachines zijn en het frezen en de bediening ervan veel eenvoudiger en sneller gemaakt hebben. Daarbij kunnen deze CNC freesmachines zeer complexe en grote werkstukken bewerken.

Enkele andere soorten freesmachines:

 • Bovenfrees
 • Lamellenfrees
 • Muurfrees
 • Lakfrees
 • Kantenfrees
 • Kolomfrees
 • Kettingfrees
 • Trappenfrees
 • Bokfrees

Freesmachines bij Machinefabriek Boessenkool

Bij Machinefabriek Boessenkool beschikken we over verschillende kotter en freesmachines, waaronder ook draai freesmachines en freesmachines metaal. Hieronder een overzicht van de freesmachines in ons machinepark, waarbij de veelzijdige 5-assige CNC freesmachine, de IBARMIA ZVH45/L1500, onze nieuwste investering en aanwinst is.

KOTTER-/FREESBANKEN              AFMETING OPSPANTAFELS        BEWERKINGSMATEN X x Y x Z

Juaristi MP7 Floortype CNC          25.000x 3.500 mm                          20.000x 6.000 x 3.000 mm

Zayer Blokbed CNC                      10.000 x 1.250 mm                          8.300 x 2.500 x 1.250 mm

Lagun GBM CM4                           4.000 x 1.200 mm                           4.000 x 2.000 x 1.250 mm

Tos WHN 13 CNC                          2.200 x 1.800 mm                           3.500 x 2.200 x 1.250 +0.800 mm

Zayer Blokbed CNC                       2.000 x 1.200 mm                           2.000 x 1.500 x 1.000 mm

Tos FG 63 CNC                              1.400 x 0.630 mm                           1.120 x 0.500 x 0.630 mm

Tos FA 3A CNC                               1.376 x 0.300 mm                           0.900 x 0.410 x 0.280 mm

Huron                                              2.000 x 0.410 mm                           1.415 x 0.680 x 0.550 mm

IBARMIA ZVH45/L1500                 1.100 x 800 mm                               1.500 x 800 x 800 mm

Laat onze freesmachines het werk voor u doen

Omdat de vraag naar de bewerkingstechniek frezen groot is en nog steeds groeit, vinden we het bij Machinefabriek Boessenkool van belang dat wij aan de wensen en eisen van onze klanten kunnen blijven voldoen. Dat doen we door te blijven investeren in ons machinepark en zo ook in onze freesmachines CNC. Onlangs hebben wij nog een kwalitatief hoogwaardige 5-assige en CNC gestuurde freesmachine, de IBARMIA ZVH45/L1500, aangeschaft. Zo zijn wij klaar om verder te innoveren en te groeien. Wij willen onze klanten immers het beste resultaat kunnen garanderen.

Vraag stellen?

Maak een afspraak met één
van onze vakspecialisten

In ons meer dan 120-jarig bestaan hebben we altijd in co-creatie de beste oplossingen bij ieder vraagstuk gevonden.

maak een afspraak

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 2 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.